Neked is van véleményed?

Hát persze hogy van! Van véleményed a fociról, a tanításról és a tanárokról, az egészségügyről és a politikáról. Akkor is, ha egyikhez sem értesz. 

Ugyanígy van véleménye az embereknek az alkoholizmusról, a drogról, az alkoholistákról és a droghasználókról. Vagy akár úgy is mondhatnánk, hogy megvan a véleménye róluk. És persze megvan a véleménye arról a szülőről, aki „ilyen” gyereket nevelt, arról a nőről, aki hozzáment egy „ilyenhez”, arról, aki nem hagyja ott, a férfiról, aki hagyja, hogy a felesége igyon, és persze megvan az előítélet egy szenvedélybeteg gyermekével szemben is.

Talán te is érezted már a szégyent, amikor a kocsmából kellett hazatámogatni a férjed és mindenki látta. Talán rád is néztek már megvetéssel a hozzátartozód miatt a szomszédok, vagy csak hallottad, hogy a Kovácsékról, tudod, ahol alkoholista a férfi, hogy beszélnek.

Könnyű eljutni odáig, hogy elkezded takargatni, mentegetni a társad, mert azért ő nem olyan, mint a Kovács. Meg ne tudják meg. Lehetőleg a család sem. Ha részeg, nincs itthon. Éjszakás volt, alszik. Beteg (Hogy megint berúgott-e? Jaj, dehogy, nem szokott, csak meg van fázva). Elkezded kifizetni a tartozásait, mert mit fognak szólni. Betelefonálsz helyette a munkahelyére, nehogy kirúgják.

Most komolyan azt hiszed, hogy nem tudja MINDENKI?!

Mindenkinek megvan a véleménye, még ha neked nem is mondják. De miért is zavar ez téged? Hogy rólad is véleményük van? Hát hadd legyen! Az ő véleménye, az ő problémája. Egyébként bármennyire is meg vagy győződve az ellenkezőjéről, ez a vélemény nem feltétlen negatív. Sőt, nagy valószínűséggel messze nem annyira az, mint amennyire te félsz mások véleményétől.

A te problémád pedig nem mások véleménye, hanem a hozzátartozód. Ha te mások feltételezett véleménye miatt falazol neki és bújtatod, miért nézne ő maga szembe a helyzettel? Hiszen te azt próbálod mutatni, hogy ez a probléma nincs is.

Ha felvállalod kifelé az alkoholizmust, azzal azt üzened, hogy valamit tenni kell. Neki is szembe kell végre néznie a függőséggel. Lesznek negatív vélemények, és ostoba tanácsok, őket hagyd figyelmen kívül. De lesz, aki csak meghallgat, és lesz, aki melletted áll. És felszabadulsz egy titok súlya alól. Hidd el, jobban fogod érezni magad.(Érdekes kísérlet egyébként megkérdezni embereket úgy általában az alkoholistákról, majd konkrétan X-ről, aki alkoholista, de ezt eddig nem tudták. ☺ Ha kiderül a számukra, akkor az a reakció, hogy pedig nem olyan „tipikus alkoholista”.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük